O nama

Gradska biblioteka Travnik

JU Gradska biblioteka Travnik osnovana je 1947. godine i djeluje kao književno, kulturno, komunikacijsko, informacijsko, obrazovno i socijalno središte općine Travnik.

Adresa:

Bosanska 113, 72270 Travnik

Kontakt:

tel: 030 513 833 mob: 061 132 436

Riječ direktora

JU Gradska biblioteka Travnik osnovana je 1947. godine s ciljem djelovanja u području bibliotečke djelatnosti i s namjerom da postane književno, kulturno, komunikacijsko, informacijsko, obrazovno i socijalno središte Travnika i njegove šire okoline. Gledano unatrag, ona je to gotovo sedam i po decenija sasvim sigurno i bila.

Danas se temeljna funkcija i zadaća ove javne ustanove ogleda u njezinom nastojanju da svojim korisnicima koje čine naučni radnici, profesori i nastavnici, studenti i učenici, odrasli različitih drugih usmjerenja i zanimanja, penzioneri, osobe sa posebnim potrebama, djeca i mladih svih uzrasta i mnoge druge osobe privremeno ili trajno nastanjene na području općine Travniku pruži što bolju i što kvalitetniju bibliotečku uslugu.

U tom smislu, prikupljajući, obrađujući, čuvajući i dajući na korištenje bibliotečku građu, a temeljeći pritom svoj rad kako na dosadašnjem nemalom iskustvu, tako i iskustvu procesa implementacije međunarodne bibliotečke platforme CoBBIS po evropskim i svjetskim informacijskim i bibliotečkim standardima, JU Gradska biblioteka Travnik nastoji postati središnje mjesto bibliotečkog sistema Srednjobosanskog kantona.

Uza sve svoje primarne funkcije, prateći savremena kretanja u oblasti izdavaštva i nastojeći ostati izvorište vrijednosti i poticaja za unapređenje kvalitete života i razvoj potencijala pojedinca i društva, jednako dostupno svima, JU Gradska biblioteka Travnik svoj rad i djelovanje proširuje na planu promocije bosanskohercegovačke i zavičajne književnosti i jezika, te planu propagiranja knjige i kulture čitanja.

                                                                                                                                                                Dr. sc. Dženan Kos

Historijat GBT

1947.
Narodna biblioteka u Travniku
1970.
R.O. Narodna biblioteka Travnik
1978.
R.O. Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ Travnik
1996.
JU Gradska biblioteka Travnik

Vizija

JU Gradska biblioteka Travnik kao književno, kulturno, komunikacijsko, informacijsko, obrazovno i socijalno središte općine Travnik i središnje mjesto bibliotečkog sistema Srednjobosanskog kantona.

JU Gradska biblioteka Travnik kao izvorište vrijednosti i poticaja za unapređenje kvalitete života i razvoj potencijala pojedinca i društva jednako dostupno svima, mjesto promocije bosanskohercegovačke i zavičajne književnosti i jezika, te mjesto propagiranja knjige i kulture čitanja.

Misija

Omogućiti građanima Općine Travnik i Srednjobosanskog kantona opismenjavanje, čitanje, učenje, saznavanje, obaviještenost, jačanje osobnih kulturnih i demokratskih potencijala, upoznavanje i korištenje dobrobiti novih tehnologija, kreativno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, biti podrška društvenom uključivanju svih marginaliziranih grupa i pojedinaca, promovisati bosanskohercegovačke i zavičajne književnosti i jezike, propagirati knjigu i kulturu čitanja, jačati vrijednosti multikulturalnog društva, sve to bez obzira na dob, spol, društveni status, naciju, vjeru, rasu ili bilo koja druga obilježja.

Službene informacije

Upravni odbor

  • Sanja Malinović, predsjednica
  • Mr. Alen Čogić, član
  • Renata Tahirović, član

Nadzorni odbor

  • Mario Debeljak, predsjednik;
  • Amra Rodić-Ganić, član;
  • Belma Mević, član.

Direktor

  • Doc. dr. Dženan Kos, doktor književnohistorijskih nauka.

Pročitajte novosti iz GBT

Vijesti

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas